Vei avea nevoie de:

– heat gun (uscator de par)
– carpa curata
– degresant (contact cleaner, alcohol izopropilic,solutie de curatat geamuri, etc)
– foarfeca
– cutter
– maini curate 🙂

Pregatirea plasticelor

  • Plastice noi

Desi sunt noi, asta nu inseamna ca sunt curate si sunt pregatite pentru a aplica graficele. Plasticele trebuiesc curatate astfel incat sa nu prezinte urme de praf, grasime sau alte reziduuri.

Pentru a curata eventualele urme de grasime sau praf, stergeti bine cu o carpa curata folosind contact cleaner sau o solutie pe baza de alcool, iar apoi curatati cu solutie de spalat geamuri.

  • Plastice vechi

In primul rand, plasticele trebuiesc curatate de noroi sau reziduuri acumulate in mers. Acestea trebuiesc curatate pe ambele parti cu jet de apa si solutie de curatare (ex.spuma activa).

Daca au deja grafice montate, acestea trebuiesc indepartate (in nici un caz nu recomandam aplicarea graficelor noi peste altele existente). Pentru a le indeparta incalziti cu un uscator de par/heat gun si trageti de ele cu putere.

Odata indepartate, trebuiesc curatate resturile de adeziv ramase. Aceste pot fi indepartate cu contact cleaner sau o solutie pe baza de alcool(alcool izopropilic). Neaparat trebuie sters apoi cu o solutie de curatat geamuri, pentru ca resturile solutiilor folosite pentru indepartarea adezivului pot afecta adezivul graficelor noi.

Daca plasticele nu au grafice montate, acestea trebuiesc curatate astfel incat sa nu prezinte muchii ascutite sau iesite in relief din cauza eventualelor zgarieturi/lovituri suportate in trecut. Curatarea se poate face cu ajutorul unui cutter, netezind astfel suprafata pe care urmeaza sa se aplice graficele. Odata curatata, suprafata trebuie stearsa bine cu contact cleaner/solutie pe baza de alcool si ulterior cu solutie de curatat geamuri.

Important:

  1. odata curatat, evitati sa atingeti suprafata plasticului unde va fi aplicata grafica cu mana, pentru a evita transferul de grasimi de pe maini
  2. temperatura recomandata de aplicare este de peste 15 grade Celsius in aer. Este recomandat, ca plasticele sa fie incalzite cu un uscator de par/heat gun inainte de aplicarea graficelor

 

Aplicarea graficelor

Pasul 1Fara a indeparta hartia de suport, potriveste grafica pe plastic astfel inca sa vezi care sunt punctele de reper pe care trebuie sa ti le iei.

Pasul 2 – Dezlipeste hartia de suport pana la jumatate, pe lungimea graficii si taie o fasie de 1cm din aceasta, lipind la loc jumatatea dezlipita. Ar trebui astfel ca pe fasia de 1cm sa nu existe hartie de suport.

Pasul 3 – Potriveste grafica pe plastic si apoi lipeste-o cu degetul apasand pe acea fasie expusa de adeziv.

Pasul 4– Ridica pe rand cate una din jumatatile graficii si dezlipeste hartia de suport treptat, apasand cu degetul de-a lungul graficii pentru a o lipi. Inainteaza cate 1-2 cm fiind atent sa acoperi intreaga suprafata si apasand cu atentie pe muchii unde este cazul. Cand te apropii de margine, daca apar cute, incalzeste cu un uscator de par/heat gun pentru a le elimina.

Pasul 5 – Dupa aplicare, incalzeste cu un uscator de par/heat gun intreaga suprafata pentru ca adezivul sa se activeze corespunzator si pentru a fixa forma finala a graficii.

 

Important

  1. Cand aplici pe metal graficele, metalul nu trebuie sa fie rece, ci trebuie incalzit cu un heat gun. Daca e rece, graficele nu se vor lipi!!!
  2. Fii atent sa nu supra incalzesti graficele pentru ca se pot intinde mai mult decat trebuie, afectandu-le forma.
  3. In cazul iti dai seama ca nu ai aliniat corect grafica si ai apucat sa lipesti o anumita suprafata, poti sa o dezlipesti, insa trage usor de ea si cu rabdare, fara a o intinde. (pentru a nu pune mana pe partea cu adeziv cand tragi de ea, poti folosi o bucata de hartie de suport pentru a proteja adezivul). Grafica se poate reaplica fara probleme.
  4. Este recomandat ca dupa aplicarea graficelor, 24 de ore sa nu folosesti motocicleta.